Ögonlocksoperation - Ögonlocksplastik

Ögonlocksoperation är en av de vanligaste estetiska operationerna. Hos oss utför plastikkirurg Thomas Jonsson alla operationerna. Ögonen är också en viktig del av ansiktet, något som vi ständigt fäster blicken på när vi pratar med varandra. Huden runt ögonen är den tunnaste huden vi har, i och med det så är det den huden som åldras förs då huden förlorar sin naturliga elasticitet och spänst. Detta kan medföra att huden blir rynkig och att det bildas veck och påsar på ögonlocken. Man kan då får hängande ögonlock som kanske inte bara är missprydande utan också gör att seendet blir nedsatt för att locket hänger för synfältet. Under ögat kan man få påsar då sämre elasticiteten i vävnaderna gör att det fett som omger ögat buktar ut. Att ha påsar i de undre ögonlocken kan också innebära en psykologisk effekt då man utseendemässigt kan uppfattas som äldre och tröttare än man känner sig.

Hängande övre ögonlocken är vanligtvis ett ärftligt åldersrelaterat fenomen. Det kan vara för mycket ögonhud med eller utan utbuktning av fett bakom ögonlocket. Om det finns rikligt med fett bakom ögonlocket kommer det också att tas bort. Som vid all kirurgi kommer snitt i huden att orsaka ärr. Men vid ögonlockskirurgi ligger ärret i ett naturligt veck på ögonlocket och  brukar inte vara synligt när ögonen är öppna. Eftersom de flesta har ljusa asymmetriska ögon / ögonlock, kan även ärren vara motsvarande asymmetriska. I visdetsa fall sträcker sig ärr ut på sidan av ögonlocket och blir därmed synligare. Vanligtvis försvinner ärret helt efter 3-6 månader.

 

Hängande nedre ögonlocken är vanligen en kombination av buktande fett och för mycket ögonhud. Under operationen, tas fettet bort tillsammans med en del av ögonlocket. Ärret kommer ligga strax under ögonfransarna.

 

Övre och nedre ögonlocket kan också opereras samtidigt.

Ögonkirurgi kan göras i lokalbedövning eller i narkos. Detta gör man upp med kirurgen vid konsultationen. 

Plastikkirurgen börjar med att ritar ut var snittet på ögonlocket ska ligga. Därefter lokalbedövas området. Kirurgen tar bort överflödigt hud liksom en liten remsa av muskeln. Om det finns fettansamlingar, avlägsnas dessa också. Operationen själv tar omkring 1 timme.

Men börjar med att göra en konsultation hos kirurgen. Fyra veckor före och efter operationen ska du inte ta något läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, såsom Asperin, Trombyl eller Magnecyl, eller inta produkter som innehåller omega3, Q10 och vitamin E. Kom ihåg att berätta vilken medicin du använder, liksom om du är allergisk mot någonting eller om din hud har problem med ärrbildning. Viktigt är också att berätta för din läkare om du har några sjukdomar. På operationsdagen, ta en dusch med en grundlig tvålning av ansikte och hår.

Kanske kommer du att uppleva lite smärta när lokalbedövningen slutar fungera. Omedelbart efter operationen lägger du på en ismask i ca.1 timme och du är sedan redo att komma hem. Vi rekommenderar att inte köra bil efteråt, så ta en taxi eller be någon att hämta dig.  Det är en bra idé att ta med ett par solglasögon att ha när du lämnar kliniken på operationsdagen.

 

Dina ögonlock blir svullna några dagar efter operationen, och kring ögon blir det vanligtvis blåfärgat i 1-2 veckor, vilket är ganska normalt. Under de första två dagarna ska du ligga med ismask eller kylda blöta bommulsrondeller 4-5 gånger om dagen i cirka 20 minuter. Dessutom bör du sova med huvudet högt i en vecka och böj dig inte framåt eftersom det kan orsaka ögonpress och blödning. I sällsynta fall kan det finnas mild smärta som kan åtgärdas med Paracetamol 500 mg, 2 stycken. upp till 4 gånger om dagen. Tänk på att du inte ska ta tabletter innehållande acetylsalicylsyra. Ögonlocken ska endast rengöras med ljummet vatten och och en mjuk handduk under de första 5 dagarna, du kan också vilja använda bomullspinne. Då kan du duscha som vanligt. 

 

Din ärr kan också vara röd i några månader och du bör undvika sol direkt på ärren i 6 månader. Det fulla resultatet kommer vara synligt efter 1-2 månader.

Molding plastikkirurgi har fullt ansvar för patienten.

Prislista Ögonlocksoperation

BehandlingMer infoPris
Övre ögonlocksplastik Utförs i Karlstad. 16.900:- 
Nedre ögonlocksplastik Utförs i Karlstad.

18.900:-

Övre och nedre ögonlocksplastik Utförs i Uppsala 32.000:-
Små plastiker som leverfläckar, öronhåls korrigering mf  Utförs i Karlstad. Fr 2000:-

Boka din behandling online!

Välkommen att boka din tid med vår internetbokning